Categorie: Amsterdam
Corporaties overstag: toch huurkorting bij hardnekkige schimmel
18 april 2025Corporaties gaan toch huurkorting geven bij woningen waar schimmel steeds terugkeert. Die korting geven corporaties in specifieke gevallen: bij schimmelprobleem veroorzaakt door bouwkundige gebreken, die niet snel opgelost kunnen worden.
Dat maakte de corporatiekoepel AFWC deze week bekend aan de vooravond van de tweede evaluatie van de gemeenschappelijke schimmelaanpak door onder meer de gemeente, corporaties en de stichting !Woon. Die tweede ‘monitor’ wordt in mei verwacht. Het offensief tegen schimmel begon in 2023.
Lees verder Nul 20
Annette van Waning nieuwe commissaris bij de Alliantie
10 april 2025De Alliantie heeft op voordracht van SHBVA per 1 april Annette van Waning benoemd tot nieuw lid van de Raad van Commissarissen. Van Waning is een ervaren toezichthouder en kent de wereld van de volkshuisvesting goed. Zij krijgt bij de Alliantie de portefeuille huurdersvertegenwoordiging en de dossiers duurzaamheid en innovatie. In het dagelijks leven is zij directeur van het innovatiefonds Provso. Deze organisatie maakt zich sterk voor jongeren in hun zoektocht naar een passende, duurzame baan met toekomstperspectief.
“Ik voel me altijd enorm betrokken bij mensen waarbij de dag van morgen niet vanzelfsprekend is; mensen ook die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het is voor mij een voorrecht om deze passie nu te mogen inzetten voor een organisatie als de Alliantie. Wonen is een eerste vereiste om je veilig te voelen en je goed te kunnen ontwikkelen. Ik maak me graag sterk voor de missie van de Alliantie, waarin iedereen een passend thuis verdient, ook mensen die het wat minder getroffen hebben”, aldus Van Waning.
Bron: Nul 20
Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor bevriezen van huren
8 april 2025De Afdeling advisering van de Raad van State heeft een aantal forse bezwaren bij het initiatiefvoorstel voor een noodwet om de huren per 1 juli 2025 te bevriezen. De Raad van State vindt dat het wetsvoorstel, dat zowel ingrijpt in woningmarkt- als inkomensbeleid, onduidelijk en onvoldoende onderbouwd is. En dat acht de rechter wel nodig voor een wet die ook ingrijpt in de eigendomsrechten van eigenaren van huurwoningen.
Het gaat om een initiatiefwetsvoorstel van het Tweede Kamerlid De Hoop (GroenLinks-PvdA) van 17 februari. Dat wetsvoorstel zou gaan gelden voor alle huurwoningen, dus zowel voor sociale huur en middenhuur als in de vrije sector. Het zou betekenen, schrijft de raad, dat ook woningcorporaties inkomsten zouden mislopen waarmee ze wel rekening hebben gehouden, bijvoorbeeld om te investeren in verduurzaming en nieuwbouw. En dan vindt de rechter 1 juli 2025 voor de verhuurders wel erg kort dag om nog van koers te veranderen of alternatieven te bedenken. De Raad adviseert daarom het voorstel in deze vorm niet in behandeling te nemen.
Bron: Nul20
Schimmel blijkt meest gemelde woonprobleem
28 februari 2025Vocht- en schimmelproblemen zijn de meest gemelde woonproblemen. Dit blijkt uit het nieuwe halfjaarlijkse rapport van de Woonbond over de meldpunten Huuralarm, Commerciële huur en Jongeren & starters. In de tweede helft van 2024 ging een op de vier meldingen over schimmelproblemen. Dit komt voor bij huurders van alle leeftijden en woningen van alle soorten verhuurders.
Op de Algemene Ledenvergadering van HBVA Amsterdam van 28 november 2024 werden de bewonerscommissies door stichting !WOON voorgelicht over de schimmelaanpak in Amsterdam. Hier vindt u de presentatie: Presentatie Vocht en Schimmel ALV HBVA Amsterdam 28112024
Bron: Woonbond
Bouwproductie Amsterdam blijft steken op 4.541 reguliere en 800 flex-woningen
28 februari 2025De ambitie van PvdA, GroenLinks en D66 om jaarlijks in Amsterdam 7.500 nieuwe woningen te bouwen is vorig jaar bij lange na niet gehaald. In 2024 zijn er 4.541 reguliere woningen in aanbouw genomen. Daarnaast is de bouw gestart van nog eens 800 (tijdelijke) flex-woningen, zo blijkt uit de woensdag door wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling en Woningbouw gepubliceerde bouwproductiecijfers. Het grootste deel van deze woningen bestaat uit sociale woningbouw.
Lees verder op de website van Nul20
Nieuwe regiodirecteur de Alliantie Amsterdam
14 februari 2025Vanaf 1 november 2024 is Koen Westhoff regiodirecteur van de regio’s Almere en Gooi- en Vechtstreek geworden. Anne Oosterbaan is hem vanaf deze datum opgevolgd als regiodirecteur van Amsterdam/Diemen. Anne Oosterbaan is al ongeveer 13 jaar werkzaam bij de Alliantie. Ze begon als Gebiedscoördinator in de Staalmanpleinbuurt en de de afgelopen 6 jaar was zij regiodirecteur in Gooi & Vechtstreek.
Anne vertelt: “Het is een eer om weer terug te zijn in Amsterdam en samen met onze bewoners en collega’s te werken aan de stad. Aan sterke buurten en goed wonen voor iedereen. Er zijn veel uitdagingen en ook veel kansen. Ik geloof in de kracht van ieder individu. Ieder mens heeft een talent en kwaliteiten. Een sterke buurt wordt gemaakt door de mensen die er wonen. Amsterdam is een stad van diversiteit, dat is haar kracht. Een stad waar een kritische blik er mag zijn en ons verder helpt. Onze huurdersorganisatie is voor ons een belangrijke partner om al onze (toekomstige) bewoners te verstaan. Een passend thuis voor iedereen, dat is een sterke missie waar lef en doorzettingsvermogen voor nodig zijn. Samen met onze bewoners, collega’s en partners in de stad ga ik me hier hard voor maken, daar kijk ik naar uit!”
Nieuwe openingstijden balie de Alliantie in Amsterdam
14 februari 2025De balie van de Alliantie in Amsterdam in het kantoor aan de Helmholtzstraat 61 heeft nieuwe openingstijden:
Dinsdag en Donderdag: 13.00 – 17.00 uur
Woensdag: 9.00 – 13.00 uur.
De nieuwe receptionist stelt zich voor: Hoi mijn naam is Lars, 23 jaar en sinds januari de nieuwe receptionist bij de Alliantie in Amsterdam. Als receptionist ben ik het eerste aanspreekpunt voor huurders en help ik u graag met al uw vragen over de Alliantie. Naast mijn werk volg ik de masteropleiding Environment and Resource Management aan de Vrije Universiteit en geef ik sportlessen. Ik ben er elke dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en op woensdag van 09.00 tot 13.00 uur.
Wie weet tot snel, de koffie en thee staan klaar!
Woningen staan in Amsterdam korter leeg sinds beleid is aangescherpt
29 augustus 2024Het nieuwe Amsterdamse leegstandsbeleid heeft effect. Dat concludeert wethouder Dirk de Jager op basis van de eerste evaluatie van de nieuwe leegstandsverordening die sinds december 2022 geldt. De tijd dat een woning leegstaat is bijna drie keer zo kort geworden als in de zes jaar daarvoor. Leegstaande woningen worden eerder bewoond en veel meer eigenaren melden leegstand. Boetes zijn er overigens nog nauwelijks uitgedeeld.
Met ingang van 1 december 2022 zijn de regels voor woningleegstand aangescherpt. Eigenaren zijn verplicht leegstand langer dan zes maanden te melden. Wie dat niet doet, krijgt een boete. Die is verhoogd naar 9.000 euro voor professionele eigenaren en 4.500 euro voor ‘gewone’ eigenaren.
HBVA Amsterdam heeft begin dit jaar vragen gesteld aan de directie van de Alliantie na signalen van bewonerscommissies en bewoners over woningen die lang leeg blijven staan. Er is afgesproken dat dit punt regelmatig terugkeert tijdens het overleg.
Amsterdam wil ook voor bestaande woningen hittenormen
29 augustus 2024Amsterdam wil dat er duidelijke hittenormen komen voor alle woningen, niet alleen voor nieuwbouw. Dat meldt Het Parool. Eventuele maatregelen moeten worden betaald door verhuurders en eigenaren.
Er bestaan geen duidelijke normen voor bestaande woningen, wel voor nieuwbouw. De fractievoorzitters Lian Heinhuis (PvdA) en Imane Nadif (GroenLinks) stelden in de gemeenteraad vragen over de hitteaanpak. Zij vragen het college om te onderzoeken of maatregelen tegen hitte in huis kunnen worden toegevoegd aan het huidige isolatieoffensief.
Lees verder op de website van Nul20
Ombudsman: Betrek huurders beter bij sloop of renovatie
18 juni 2024De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman roepen de minister, gemeenten en woningcorporaties op om huurders beter te betrekken bij de beslissing over sloop of renovatie van hun woning.
Woningcorporaties betrekken huurders te laat en onvoldoende bij de beslissing over de sloop of renovatie van hun huis. Kinderen zijn zelfs helemaal geen gesprekspartner in het proces, terwijl de impact van je (t)huis moeten verlaten groot is. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Als je je huis moet verlaten’ van de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman.
Bron: Woonbond